Wie zijn wij eigenlijk?

Wij zijn dus Spruijt en Opperman. Maar dat wist je waarschijnlijk al, anders zat je nu niet op deze website. Carlie is de krullenbol in pak en Eva is die lange in de jurk, met tatoeages. We hebben elkaar in 2009 leren kennen, tijdens onze studie aan de Dutch Academy of Performing Arts. Daar is ons afstudeerproject uit de hand gelopen tot deze samenwerking: Spruijt en Opperman!

In 2016 debuteerden we met onze voorstelling ‘Zij en Ik’, die t/m 2019 in de Nederlandse theaters te zien was. Daar was jij natuurlijk bij! Niet? Check dan even onze speellijst wanneer je naar ons kunt komen kijken. Jij wil later toch ook kunnen zeggen: ‘Ik heb die meiden nog zien spelen toen ze nog niet wereldberoemd waren.’?

Enkele hoogtepunten tot nu toe

– Een Go voor ons derde programma: Verzingeving! Vanaf september ’24 in de theaters. 
– Het succes op onze social media kanalen, waardoor we in 1 jaar van 3.500 naar 65.000 volgers zijn gegroeid!
– Heimweeën in het theater! 2019/20
– Een eigen album: Zij en Ik
– Serious Request; de Demo van de Dag 2017
– Delft Fringe 2016 & 2019
– Zij en Ik in het theater! 2016-2019
– Halve finale Groninger Studenten Cabaret Festival 2015

Spruijt en Opperman nemen geen blad voor de mond en zoeken naar manieren om de hypocrisie van de mens duidelijk te maken. Niet alleen maar achter elkaar bulderen van het lachen, maar het publiek wat meegeven om over na te denken.

 

Theaterparadijs.nl

Het leukste dat ik ooit heb gezien.

Tante van Carlie

Voor een duo dat nog maar twee jaar aan de weg timmert stond er een volwaardige show. De dames zijn muzikaal, niet op hun mondje gevallen en lekker op elkaar ingespeeld.

Zwarte Kat

Volgens mij is niet alles op waarheid gebaseerd.

Ex van Eva

Het ontstaan

Zo zo, jij bent écht geïnteresseerd? Dit is ons verhaal:

Wij hebben elkaar dus leren kennen op de Dutch Academy of Performing Arts, een musicalopleiding. We hadden al meteen een klik, op het gebied van muziek en humor. Toch hebben we daar in ons vierde (en laatste) jaar pas echt iets mee gedaan. We moesten voor ons afstuderen zelf een voorstelling schrijven, uitvoeren en produceren.

Wij besloten onze krachten te bundelen en samen muziek te schrijven. Dat groeide uit tot een programma van ongeveer 25 minuten, waarin we eigen liedjes zongen en deze aan elkaar babbelden. Dit gebabbel kreeg al vrij snel de stempel cabaret. Omdat wij een avondvullend cabaretprogramma wel zagen zitten, zijn we in oktober 2014 een theater binnen gestapt: WestlandTheater de Naald. Hier spraken we directeur en programmeur Nico Baars aan met de vraag of hij niet nog een gaatje in de programmering had voor een kersvers duo. Nico nodigde ons uit om op een dinsdagochtend in een lege theaterzaal ons materiaal voor hem te spelen. Omdat wij ons toen nog niet bewust waren van hoe eng dat eigenlijk was, gingen we de uitdaging aan.

Een week later kregen we een telefoontje dat we een plekje kregen in de programmering van 2015/16. De kleine zaal zou één avond van ons zijn, te gek! We begonnen met schrijven en promotie maken. Dat lukte aardig, want de kleine zaal werd de grote zaal, vanwege de (onverwachte) grote belangstelling. Dat jaar schopten we het ook tot de halve finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2015 en probeerden op alle mogelijke try-outplekken ons gezicht te laten zien en speelervaring op te doen. Toen we een telefoontje kregen dat ook de grote zaal uitverkocht was, hebben we elkaar vol ongeloof aangekeken en besloten we: dit wordt onze avond! We hebben pers en impresariaten uitgenodigd en we hebben de voorstelling van ons leven gespeeld. Want we wisten dat het de eerste voorstelling was. Maar de vraag was: is het ook meteen de laatste?

Een maand later zaten we aan de keukentafel bij Jacques Senf; een groot theaterman, met een van de grootste impresariaten van Nederland. (Helaas is meneer Senf afgelopen jaar overleden) Hij zag het wel zitten, een avontuur met deze twee jonge meiden. Hij stelde ons voor bij zijn management en toen ging het allemaal heel snel. We besloten onze naam te veranderen in Spruijt en Opperman en met ons debuutprogramma ‘Zij en Ik’ mochten we twee theaterseizoenen door heel Nederland spelen. Ook brachten we, met behulp van een crowdfundactie via Voordekunst een album uit, met alle liedjes uit de voorstelling. In mei 2018 kregen we een Go voor ons tweede programma Heimweeën, waarmee we tussen 2019 en 2023 langs de Nederlanse theaters tourden. 
In september zullen wij starten met onze nieuwe tour, langs ruim 50 theaters. Ons derde programma ‘Verzingeving’ is vol in productie!  

En dit is wat wij doen

Wil jij een indruk krijgen van wat een avondje ‘Spruijt en Opperman’ inhoudt? Bekijk hier de trailers van hun theaterprogramma’s, foto’s van eerdere optredens en video’s van enkele Op Maat – optredens.

Vragen, boeken of gewoon lastig vallen?